Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Thursday, December 1, 2011

Resipi ayam kari pain killer

   Aku suka cuba petua tak kiralah petua orang tua atau petua orang muda.Aku juga suka makan ayam terutama ayam pencen.Tak kiralah orang nak kata ayam pencen tu kegemaran orang kampung sebab aku memang orang kampung pun walau pun kampung aku seekor kambing pun tak ada.Jadi, suatu hari tu, aku telah membeli seekor ayam pencen dengan harga RM9.50.Mak aih!Minggu sebelumnya seekor baru RM7.Cekik darah betul!Nasib baik tukang jual ayam tu handsome, kalau tak, aku cekik dia sekali!

   Balik rumah, aku pun dengan cekapnya ewah!Kalah Master Chef menyiapkan ayam pencen tu untuk dimasak.Apa lagi, menu terbaik untuk ayam pencen kalau tak kari.Kemudian aku teringat petua konon katanya nak bagi ayam tu cepat empuk, masukkan sebiji dua panadol.Aku pun melilau cari panadol.Apa tak melilau sebab aku tengok takde panadol dalam peti ubat aku.Minggu lepas, macam ada tapi sekarang dah tak de.Makan panadol macam makan kacang goreng pulak.

  Sedang aku mencari-cari tu, aku ternampak pain killer yang memang biasa aku standby di rumah.Entah syaitan apa menghasut aku, aku pun ambil sebiji dan campak ke dalam kari yang sedang dimasak.Tak terfikir langsung yang panadol dan pain killer tu tak sama.Selepas 20 minit, aku try tengok empuk tak ayam tu.Mak aih!Punyalah empuk sampai tertanggal isinya bila aku sentuh dengan senduk.

   Hati aku pun dah berbunga-bunga nak makan nasi lauk ayam pencen masak kari.Tapi bila aku suap je ayam tu ke mulut, mak datuk pahitnya masyaallah!Ayam pencen aku dah bertukar rasa jadi buah peria!Ku sangkakan kerana hempedu terpecah semasa proses memotong tapi pahitnya tak boleh aku telan.Fikir punya fikir baru aku teringat, mungkin itu disebabkan oleh pain killer yang aku masukkan.Jadi terpaksalah aku tengok je kari ayam tu dalam pinggan.

   Dah tak de rezeki nak merasa ayam pencen masak kari, nak buat macam mana?Oleh kerana perut dah lapar dan aku kena cepat pergi rumah mak, hari tu aku makan nasi dengan sayur je.Abis aku kena kutuk gara-gara ayam kari pain killer!



Cantik ayam ni posing.




Ayam yang tak sanggup aku makan!

Gambar credit to Cik Google 

3 comments:

raja ungu said...

hahaha... kelakar dooo.... tapi kan... penadol dgan pain killer kan sama-sama pahit.. xda guna nya hahahah

NURUL ASHIKIN said...

hahahhahaha idea sapa lah tu

saeko_nakamura said...

hahhahah..yaka guna panadol?gune periuk tekanan tinggi yang tuk masak ayam or daging cepat ja empuk..sedap wt kari ayam pencen cich roti jala!huhuhu

Let's have a break!