Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Saturday, March 3, 2012

Arisa?Apa tu?


Sila lihat gambar di atas.

Yes!Aku nak cerita tentang negeri Johor, negeri tanah tumpah darahku...

  Baru-baru ini, semasa festival Layang-layang berlangsung di Pasir Gudang, aku sempat mengumpul brosur ( pelik no bunyinya.. brochure) dan lain-lain tentang negeri Johor.Ada satu  tu, penuh dengan resipi.Ada kacang pol, halwa maskat, kacau keledek, wajik dan macam-macam lagi.Ada yang biasa dan ada juga yang pelik macam asam pedas belangkas dan gonggong goreng.Tapi tiba-tiba aku ternampak nama satu makanan yang serious aku langsung tak tahu.Malu aku jadi orang Johor.Nama makanan tu adalah Arisa.Pernah dengar tak?Macam biasa, aku tanya Cik Google.Cik Google kata, arisa tu sejenis lauk menggunakan ayam atau kambing.Try cari gambar, tak de pulak.Tengok pada resipi, aku agak lebih kurang masak kurma kot?Jadi sesiapa yang ada maklumat tu, silalah kongsikan ye.Teringin juga aku nak try resipi arisa ni.Nak tanya Mat Gebu, Mat gebu tak bagi respon.Seganlah aku.Ni aku kongsikan antara link yang Cik Google beri...

3.Easy Rider ( Amboi, nama bukan main ganas... Rupanya ada resipi kat sini)

6 comments:

Telor Power said...

arisa tak pernah dengar pun selama nie.....

eddy said...

Nice Blog

maszull said...

assalamualaikum scarlett...yer la mama pun malu gak jadi anak jati Johor x tahu apa masakan Arisa tu...:

alizajaafar said...

Assalamualaikum.

Arisa tu adalah makanan tradisi kerabat DiRaja Johor. Moyang saya pernah bekerja di istana dulu jadi keluarga kami memang selalu makan. Tapi resipi turun menurun ni main ikut masak campak2 jadi resipi yang tepat tak pernah ada.

Lain sekali dengan masak kurma. Ia sebenarnya daging(mak saya selalu guna daging lembu) yang dimasak lama(atau dengan pressure cooker) sampai hancur. Lepas tu dikacau dalam kuali bersama rempah2, quaker oat(yes tak tipu) dan ghee. Kena kacau lama macam masak dodol. Itu sebab saya tak pernah buat. End resultnya daging yang tak berkuah. Bila nak makan dihidang dengan bawang goreng, garam lada dan madu. Memang jarang sekali jumpa arisa ni sekarang kecuali di majlis resmi kerajaan Johor. Setahu saya kalau dulu majlis JCorp juga pernah menhidangkan masakan ini

ina said...

salam, ya betul arrissa tu masakan dari ayam yang direbus di carik.air rebusan nya di masak ngan oat, bwg kisar di kacau lama bersama minyak sapi buah pelaga.rasanya sungguh lazat.dihias dgn bwg putih yg d grg dan mkn bersama madu.memang masakan kerabat johor.marvellous...

Puan Olynn said...

Arisa bukan lauk. Arisa umpama dodol yg diperbuat dari daging dan x manis. Mmg sedap dan rase dia sangat unik.

Let's have a break!