Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Sunday, June 24, 2012

Apa beza macaron dan macaroon?

Yang mana satu macaron?
Gambar pertama atau kedua?
-
-
-
-
-
-
-
-

Macaron 1.jpg


atau



Macaroons in detail.jpg


Jawapannya adalah...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 .... yang pertama!


Yang kedua tu adalah macaroon.


Beza macaron dan macaroon adalah :

1. Macaron tu sejenis confectionery ( ala.... tak taulah apa BMnya.) Ada macam-macam jenis filling. Aku ada macam-macam jenis feeling!
Macaroon pulak sejenis biskut.Ada dicampur kelapa atau badam.

2. Macaron berasal daripada Perancis tapi macaroon berasal daripada Perancis atau Itali.

3.Macaron dah mula popular di Malaysia tapi macaroon belum kot!
Entah-entah orang tak tau pun ia wujud.

Cara membuat keduanya, bolehlah tanya Google.

Jadi, plan aku seterusnya adalah....
buat macaron!!!

Untuk maklumat lebih lanjut,
klik SINI untuk macaron,
dan
klik SINI untuk macaroon.

9 comments:

Kira Kekuri said...

ehh tak sangka pulak ianya benda yang berbeza

Ayie said...

teman kenal makaroni je...

Wanieys said...

macaron manis la hihihi...macaroon xpernah mkn pun haha

iEdA said...

Baru tau ada macaroon plak yea..hehe..tp macaron mmg sedap pon

deno said...

OH BARU DENO TAHU.....

Mak Lagenda said...

Mak dah pernah mkn macaron tu. Manisssss

Ada gak planning nak try baking but nanti2 lah..tunggu roh baking smpi dulu

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,
Hmmm sejak kebelakangan ni, ramai org dah mula makan makaron. Sedap kot.

Afasz said...

tak tahu plak ada beze.ingat sama je...sy pernah makan macaron. sedap la gak perisa coffee.

Anonymous said...

Macaron pernah macaroon tak pernah.Biskut biase je ke?

Let's have a break!