Tuesday, October 9, 2012

Resipi rojak petis.

Tengok gambar pundah kecur air liur!
Alahai!
Ada yang tanya resipi rojak petis.
Macam tau-tau je aku hantu rojak petis!

Resipinya senang je...

Bahan-bahan untuk dilenyek sesuka hati :

Cili giling ( bedal cili boh atau cili padi pun boleh.Cili jeruk tak boleh tau! )
Letak sikit je kalau tak suka pedas

Petis ( paste udang yang sedap sangat tu.Alah, yang orang guna buat rojak buah tu)
Guna petis ni kena hati-hati sebab bau dia, masya allah!

Gula

Garam

Bahan untuk dipotong :

Nenas
Timun
Sengkuang
Mangga muda
Jambu air ( kalau suka)
Tambah taugeh atau kangkung celur kalau nak.

Bahan tabur:
Kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk sederhana halus

Cara-caranya:
   Mula-mula, lenyek bahan lenyek dalam bekas.Kalau boleh bekas tanah liat.Kalau takde, hantam sajalah labuuuu!!!!!Kalau suka letak sikit Cik Aji.Kemudian, gaulkan rata-rata dengan semua bahan yang dipotong tu.Bila dah cukup mesra, taburkan kacang tanah.Rojak dah pun sedia untuk dimakan.

Anggaran banyak mana bahan nak guna tu, pandai-pandailah.Janji sedap.
Maklumlah resipi turun-temurun.

-
-
-
-
-
-



Jom makan rojak!

5 comments:

Izwa Kamaruddin said...

glup!sedap nyer..

Noor Atikah Ramli said...

wohaaaaa ! sedapnye ^^

Encik Bell said...

nyam2! :)

Unknown said...

walaweh...lama da x makan rojak

Unknown said...

petnag tadi baru dah makan rojak :D paling uska kuah dia tu.. sedap sngt. eh, kuah ke apa nama dia?

Post a Comment