Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Sunday, December 9, 2012

Petua untuk menghilangkan rasa mengantuk

  Entry pasal petua lagi.Bukan apa, esok-esok, bila aku dah tak de, bolehlah anak-anak aku tak kiralah anak buah ke anak angkat ke,( anak ikan takde ye) praktikkan.Petua kali ini adalah bagaimana untuk menghilangkan rasa mengantuk.

   Pengalaman akulah biasanya aku cukup mengantuk time menonton cerita Melayu yang entah apa-apa.Tapi, sekarang ni ok juga sebab dah banyak cerita yang tak membuatkan aku tidur.Selain dari itu, aku cukup mengantuk time meeting kalau tuan pengerusi tu cakap dahlah slow ala-ala berbisik bulan madu( Censored!Censored!) dah tu isu syok sendiri je.Contohnya tajuk,:Bagaimana Saya Boleh Menjadi Guru Cemerlang.Uwekkkk!!!!Muntah pelan-pelan.Ops!Ops!Cerita KLANGIT ke laut pulak dah!

   Ok.Berbalik kepada petua untuk hilangkan mengantuk adalah.... jeng!Jeng!Jeng! ....dengan main warna.Jangan fikir kotor.Takdenya main-main warna macam BALAS.(Yeah!!BALAS dah terkeluar!!!!) Caranya, pertama kena relax.Kedua, pejamkan mata (jangan tidur ha!) Ketiga,cuba bayang warna merah.Gambarkan seolah-olah nampak warna merah yang terang walau pun dengan mata terpejam.Buat 3,4 kali.Dengan izin Allah, akan hilanglah rasa mengantuk tu.

   Kalau agak-agak susah nak main-main warna, cubalah minum secawan kopi pekat tanpa gula.Errr.... tak tahan pahit?Ok.Ok.Letak sikit je gula.Lepas tu, mesti mata segar macam lepas tengok LANA NORDIN.(?Eleh!Buat-buat tak faham pulak.Kura-kura dalam perahu) tapi ingat!Jangan minum kopi jantan nanti kang ha.... &*^%$)(#!!!! Kalau tak de kopi, nescafe pun boleh.Janji belakang dia ada bunyi 'pi' atau 'fe'.Kalau nak lebih thrill, cari kopi tahi musang ( Ceh.... dah ketinggalan zaman.Lagi pun tu Indonesia punya.Tak rela I nanti Indon kata kita curi hak dia orang.Baik cari tahi gajah.Orang sekarang dah minum kopi tahi gajah.Power sikit)

  Alah mak.Masalah betul.Kopi tak nak.Nescafe pun tak suka sebab boleh buat sakit kepala.Jangan risau.Cara lain senang je.Letakkan badan separas dengan lantai.Letakkan kedua-dua tangan lurus di sisi.Kaki pun kena lurus betul-betul.Letak sebiji bantal di bawah kepala.(Kalau boleh bantal kekabu.Jangan sesekali guna bantal isi bulu itik.Kesian itik tak de bulu.Sejuk tu).Kemudian, tarik nafas perlahan-lahan sambil pejamkan mata.Kalau time tu musim sejuk, pakailah selimut.Step terakhir adalah pejamkan mata. ????? Apa lagi???Tidurlah!Gerenti lepas tidur tu mata jadi segar.Hahahaha!!! (Peringatan:Hanya boleh dipraktikkan jika anda di rumah.Kalau di sekolah atau di office, alamat cari nahas!)  Ok.SELAMAT MENCUBA dan bermimpi sampai ke bintang.



Mimpi sampai ke reban itik

p/s: Malam ni kalau rasa mengantuk, pergi cari mana-mana kedai atau restoran yang ramai orang menonton SEMI FINAL PIALA AFF SUZUKI MALAYSIA LAWAN THAILAND.Garenti tak mengantuk.




2 comments:

luqman zakaria said...

tipsnye senng..tido kejp.pastuh bgun x ngntuk dah..hahaha

Scarlett O'Hara said...

Jangan terlajak tdo sudahlah.

Let's have a break!