Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Thursday, May 31, 2012

Cuba teka yang ni pulak...


Nampak macam sedap, tapi awas!
Benda apa ni agaknya?
Credit to Google.

Cuba teka!


Agaknya, benda apa ni ye?

Tak logik tapi tengok juga!

Dah tau dah tak logik,
tapi aku nak tengok jugak!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Sakura!!!
Opps!
Maksud aku Seindah Sakura.

Mana logik sebab cikgu Aril boleh hantar Shakira ke Pusat Pemulihan Akhlak time tu jugak!
Lagi pun dia bukan penjaga sah si Shakira.
Sekali tengok, dah macam sinetron Indonesia pulak!

-
-
-
-
-
-
-
-

Kisah lanjut, baca di SINI.
Gambar credit to EDtv.

Karjalanpiirakka!

Cuba teka, apa nama makanan ni dan dari mana asalnya..
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
   Kalau nak tau, inilah dia Karjalanpiirakka, iaitu antara sajian utama masyarakat Finland atau dikenali sebagai Finnish.Sajian ini dikenali juga sebagai Karjalan pie atau Karelian pasties.Bahan utamanya adalah beras putih dan tepung rye.Kalau tak tau apa tu tepung rye,kena tanya En.Mat Gebu.Bahan lain adalah susu jadi nampak gayanya tak kenalah dengan selera aku sebab aku tak suka susu.Tapi, bagi sesiapa yang teringin nak cuba buat tu, aku dah tolong pinjam resipi dari SINI.Kalau dah berjaya buat pai ni nanti, jangan lupa kongsi gambar tau!Selamat mencuba.(Nak cari maklumat tentang Finland, bolehlah ke SINI


Ingredients

  • 2 cups water
  • 1 cup uncooked white rice
  • 2 cups milk
  • salt to taste
  •  
  • 1/2 cup water
  • 1 teaspoon salt
  • 1 cup rye flour
  • 1/4 cup all-purpose flour, or as needed
  •  
  • 3 tablespoons butter, melted

Directions

  1. Combine rice and water in a saucepan over medium heat. Bring to a boil, then reduce heat, cover, and simmer for 20 minutes, or until water is absorbed. Stir in milk, cover, and cook until milk is absorbed by the rice, about 20 minutes. Season with salt to taste.
  2. Preheat the oven to 450 degrees F (220 degrees C). In a medium bowl, stir together the salt and rye flour. Stir in water. Mix in all-purpose flour 1 tablespoon at a time until dough is just past the sticky stage. Divide the dough into 16 equal portions.
  3. On a lightly floured surface, roll each piece of dough out into a thin circle 6 inches in diameter. The dough should be as thin as possible. Place about 3 tablespoons of the rice mixture in the center of each circle. Spread the mixture out to within 1 inch of the edges. Fold the edges of the dough upward, and crimp the edges so as to allow the pastries to hold their shape. Pinch the sides at each end to form a little boat. Place pastries about 3 inches apart on an ungreased baking sheet, and brush the tops with butter.
  4. Bake for 10 to 15 minutes in the preheated oven, until the dough is firm, and the rice porridge is slightly browned on the top. Serve warm.

Hukum bela hamster.Wajib dibunuh?

Ni hadiah Hari Guru aku.

   Hari Guru yang lepas aku terima hadiah seekor hamster dengan kandangnya sekali.Seronoklah sebab aku baru je berangan nak beli hamster.Pagi ni, aku baca di Utusan Malaysia ada pulak wujud komuniti Marmut Cute yang mengumpulkan peminat atau pemelihara hamster, tikus belanda dan yang seumpamanya.Tapi, baru je sekejap tadi aku terjumpa satu blog iaitu Al-Muwahhiddun yang menyatakan bahawa kita wajib membunuh hamster.Aku keliru sebab hamster ni bukanlah macam tikus perosak yang busuk tu.Tolong beri aku pendapat.Untuk lebih maklumat, aku beri link yang dimaksudkan. 

-
-
-
-
-
-
-

Didi, hamster aku suka buat aksi comel macam ni.

Wednesday, May 30, 2012

Daulat Tuanku!


Daulat Tuanku!
Patik sayang Tuanku dan kerabat diraja.
Sumber : SINI.

Cuba teka.Gambar siapa?


Sumber : SINI

Arrianshah Akid bin Shah Indrawan


Kenal tak?
Baby Tomok le ni.
Sumber dari Tomok.
Apa maknanya ye?

Wordless Wednesday


Coklat?
Nak!Nak!

Wordless Wednesday

Ketupat sotong?
Nak!!!!

Wordless Wednesday

Ketam cili?
Nak jugak!!!

Wordless Wednesday

Red Velvet?
Nak buat...

Wordless Wednesday

Pavlova?
Nak buat...

Wordless Wednesday

Macaroons?
Nak buat...
Credit : Google

Sponsor tudung dari D'Qalesya Boutique

   Oleh kerana masalah teknikal yang lambat diselesaikan, hari ni baru aku dapat upload gambar untuk menunjukkan betapa cantiknya tudung Syria Arab Cotton, yang ditaja untuk kempen Mia Liana.Penaja baik hati tersebut adalah D'Qalesya Boutique.Material tudung ni adalah contton ( body) dan denim lembut ( awning). Sangat selesa dan sesuai sangat untuk dipakai bagi tempoh yang lama kerana baunya tetap harum selepas dipakai sehari suntuk.Kainnya pun langsung tak panas.Pendek kata, aku suka sangat-sangat.

   Terima kasih juga pada Mia, yang sudi hantar tudung istimewa ni sampai ke rumah.Bukan setakat aku yang suka, anak dan anak-anak buah aku pun berebut-rebut nak jadi model!Tu yang aku letak gambar model-model berdua tu!Mudah-mudahan, Mia berjaya menjadi Blogger Of The Year tahun ini ye!Amin......



Cantik kan?

-
-
-
-
-


Nampak manis je model aku ni.
-
-
-
-
-
-
-
-

Yang ni aku pinjam gambar dari D'Qalesya Boutique.

Ops!Lupa pulak!
Maklumat penaja baik hati, D'alesya Boutique tu adalah seperti berikut(Penaja bercakap sendiri tau):


D'Qalesya Boutique adalah online butik yang menjual berbagai jenis shawl dan tudung-tudung terkini untuk muslimah. Antara koleksi-koleksi tudung dari kami seperti Tudung CT, Syria, Tudung Ekspres dan bermacam- macam lagi. Koleksi2 kami adalah dijamin kualiti dan harga adalah berpatutan.
D'Qalesya Boutique akan sentiasa menawarkan koleksi-koleksi terbaik dan juga meningkatkan mutu perkhidmatan kami agar anda berpuashati dengan layanan dan barangan yang dibeli.
di masa hadapan. Oleh itu, kami mengharapkan sokongan dari anda semua!!! Kami dahului dengan ucapan TERIMA KASIH.. :) Untuk membuat tempahan, anda boleh PM FB 'Zia Sueriani Sue',atau email ke
Kami berharap untuk menjadi pengedar rangkaian kelengkapan muslimah dengan trend terkini setanding butik-butik ternama. InsyaAllah, kami akan berusaha mempelbagaikan koleksi2 kami
dqalesyahijab@gmail.com ataupun isi ORDER FORM pada tab sebelah kiri..

Atau boleh call / sms: 012-574 2316 & 012- 637 0463



Ni gambar masa Mia datang rumah.
Punyalah excited, sampai lupa aku nak ambik gambar.
Ni pinjam gambar Mia.
Tudung Syria tu, kat tangan tu.



Comelnya anak Tomok!

   Tahniah kepada Tomok kerana telah pun bergelar bapa pada 29 Mei 2012 tepat jam 6.03 petang.Montel juga anak Tomok ni masa lahir iaiatu seberat 3.33 kg.Berita lanjut, kita tunggu Tomok share di FB.

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Gambar ni pinjam dari FB Tomok.

Tuesday, May 29, 2012

Jom melancung, cuti-cuti sekolah ni!

   Akhirnya hilang jua boring aku setelah bercuti ke seluruh dunia.Ala... Time cuti sekolah, cikgu-cikgu lain merata pergi melancung.Cinalah, Korealah, Australialah, New Zealandlah.... Yang pergi umrah pun punyalah ramai.Silap-silap time umrah tu jumpa kengkawan cikgu-cikgi.Jadi, aku yang tak kemana ni, selain memerap di negeri Johor je(Ala...setakat gi Kota Tinggi, aku tak kira gi holiday), teringin juga gi holiday.Tu yang aku gi holiday jap tadi tu.Aku gi Turki, Australia, New Zealand dan macam-macam lagilah!Nasib baik ada internet!Lepas ni, maghrib, solat, dinner, tengok Berita jap lepas tu aku nak gi melancung lagi.Sape nak ikut?

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Aku teringin ke Switzerland!

Kenapa entah!

   Cuti sekolah baru je 2 hari bermula.Tapi aku dah rasa rindu pada keriuhan suasana di sekolah.Boringnya dok rumah.Nasib baiklah ada aktiviti kraf felt atau menjahit baju.Kalau tak, mau mati kutu aku!Nak  blogging 24 jam tak boleh sebab ada kertas-kertas  mid-year exam yang aku belum semak.Dan yang paling aku risau adalah, aku rasa seperti hilang fokus untuk blogging.Kenapa entah!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


 Posing dengan anak-anak nasyid semasa Hari Guru.

Contoh kek felt lebih cantik


Cantik kan?
Teringin nak buat tapi belum sempat.
(Credit to Google)

Monday, May 28, 2012

Aktiviti felt diteruskan....

Untuk memenuhi permintaan pelanggan,
aktiviti felt masih terus berjalan.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



Sama tak serupa.
Warna dan design mengikut selera pelanggan.
Harga :RM20 tiap satu.

Contoh kek lain ada di SINI.
Tempahan beg duit, brooch,dan keychain.

Entry terlambat....

   Walau pun agak terlewat kerana masalah teknikal seorang blogger, aku share juga gambar-gambar sekitar Majlis Hari Guru 2012 baru-baru ini.Lebih kurang untuk kenang-kenangan aku di kemudian hari.Sebenarnya aku takde idea nak tulis apa.jadi aku share gambo je lah ye.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




Hadiah Hari Guru, seekor hamster bernama Didi
-
-
-
-
-



Hadiah-hadiah Hari Guru 2012 yang lain.

Jiwa kacau seorang blogger.

   Entah kenapa,tiba-tiba aku rasa dunia ni sunyiiiiiiii sangat.Walau pun di keliling aku riuh rendah dengan suara anak-anak buah yang balik bercuti sempena cuti sekolah.Kalau tak pun riuh dengan bunyi suara tv atau radio.Paling tidak, bising dengan bunyi duda kecewa jiran aku yang asyik berkaraoke tak kira masa.Aku cuba hilangkan kesunyian yang kian menggigit tangkai hatiku dengan membaca.Alah.... makin sunyi aku jadinya.

   Tiba-tiba, aku tersedar...Dah lebih 24 jam aku tak blogging!Patutlah aku rasa duniaku sunyi dan sepi.Soalannya, tegarkah aku?Tak boleh jadi ni.Aku kena aktif blogging semula agar hatiku tak sunyi lagi.

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Kau sunyi juga ke Cing?
Jom blogging, nak?

Let's have a break!