Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Thursday, June 28, 2012

Mintak tolong!Hamster ke apa ni?

Bila aku publish gambar si Didi my beloved pet,
baru aku terfikir.
Didi ni hamster ke apa?
Ada sesiapa boleh tolong beritahu?
Didi ni hadiah Hari Guru aku.
Manja, jinak, kuat tidur, kuat makan, suka mandi...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Comel sangat
walau pun malam-malam dia suka memekak!

Khamis yang spontan

Apa beza kepah dan lala?
Jom google....
-
-
-
-
-
-

Google kata ni kepah.
Credit to YOU

-
-
-
-
-

Ooooo.... yang ini lala!!!!

Khamis yang spontan

Pernah tak terfikir...
seolah-olah kita tak kenal diri kita sendiri?

-
-
-
-
-

Khamis yang spontan.

Bapak tu gila ke apa?
Anak dapat 95 markah pun,
masih nak dimarah!
Macamlah dulu dia dapat 100!
-
-
-
-
-
-

Khamis yang spontan

Kalaulah kita dapat....
balik semula 
ke zaman persekolahan....
-
-
-
-
-
-


Khamis yang spontan...

at0ksAye.jpg

Andai dapat, 
ku undur kan putaran dunia....

Khamis yang spontan

ayahkatwarung.jpg

Pengorbanan seorang ayah.

Wednesday, June 27, 2012

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday

Lagi kanak-kanak hilang!

Tiba-tiba aku rasa sayaaaaaaaaang sangat!

   Semalam aku mc.Maknanya aku langsung tak blogging.Mana-mana entry wordless yang muncul hari ni, semuanya auto publish.Pagi-pagi, lepas punch, aku terus diberi surat untuk hadir mesyuarat Ketua-ketua panitia daerah.Berdebar rasanya kerana baru je sebulan aku jadi ketua panitia dah nak kena hadir meeting.Alamak!!!Dalam hati frust juga sebab untuk aktiviti koko hari ni aku nak ajar anak-anak murid aku step tarian inang.Asyik-asyik zapin je.Boring juga.Tapi, meeting tu lebih penting, maka terpaksalah aku minta guru lain ambil alih tugas memantau anak-anak aku menari.

   Dalam surat, meeting mula jam 2 petang.Oleh kerana aku ni Phileas Fogg versi perempuan, pukul 1.45 aku dah sampai.Orang pertama pula tu!Bilik meeting pun belum buka lagi.Bila dah buka, aku pun masuk.Seorang demi seorang ketua-ketua panitia dari seluruh daerah Pasir Gudang hadir.Tapi aku terkilan juga sebab meeting hanya dimulakan jam 2.40 petang kerana ramai yang hadir lewat!Apa ni teachers?I really don't like it!!!!


   Lepas meeting, aku sempat tengok keadaan anak-anak murid sekolah tu di  luar pagar sekolah .Boleh tahan daring!Contohnya guna handphone selamba je!Duduk lelaki perempuan rapat-rapat, memekak dengan naik motor main-main, naik motor bertiga tanpa topi keledar dah tu ulang-ulang lalu depan sekolah 3,4 kali dan yang paling aku pelik sebab cikgu sekolah tu tak kisah adalah... pelajar merokok selamba je!!!!Pak guard pun aku tengok tumpang seronok makan asap!!!Kalau di sekolah aku, biar pun ada anak-anak murid aku yang nakal, tapi taklah sampai ke tahap tu.Anak-anak murid aku masih hormatkan cikgu-cikgu tak kira cikgu senior atau junior.Bila fikirkan semula, aku bersyukur sangat mendapat anak-anak murid sebai anak-anak murid aku!Tiba-tiba, aku rasa sayaaaaang sangat dengan anak-anak murid aku.




Tengok? Manja tak mereka?

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday

Tuesday, June 26, 2012

Sunday, June 24, 2012

Apa beza macaron dan macaroon?

Yang mana satu macaron?
Gambar pertama atau kedua?
-
-
-
-
-
-
-
-

Macaron 1.jpg


atau



Macaroons in detail.jpg


Jawapannya adalah...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 .... yang pertama!


Yang kedua tu adalah macaroon.


Beza macaron dan macaroon adalah :

1. Macaron tu sejenis confectionery ( ala.... tak taulah apa BMnya.) Ada macam-macam jenis filling. Aku ada macam-macam jenis feeling!
Macaroon pulak sejenis biskut.Ada dicampur kelapa atau badam.

2. Macaron berasal daripada Perancis tapi macaroon berasal daripada Perancis atau Itali.

3.Macaron dah mula popular di Malaysia tapi macaroon belum kot!
Entah-entah orang tak tau pun ia wujud.

Cara membuat keduanya, bolehlah tanya Google.

Jadi, plan aku seterusnya adalah....
buat macaron!!!

Untuk maklumat lebih lanjut,
klik SINI untuk macaron,
dan
klik SINI untuk macaroon.

Pavlova made in Pasir Gudang

Setelah 2 jam tunggang terbalik di dapur aku yang penuh seni,
dengan pemandangan musim luruh di Switzerland dan rama-rama berterbangan,
akhirnya siaplah pavlova yang aku impikan.
Rasa sedap tau!
Jomlah try!
:D
-
-
-
-
-
-
-

Pavlova

Ni Jamie Oliver punya.
Resipi ada di SINI.

-
-
-
-



Ni baru aku punya, 
made in Pasir Gudang.
Tapi gula aku cuma guna 1 cawan je.
Buah strawberry tak de jadi aku ganti dengan buah naga.
Janji merah!!!!
Hahahaha!!!!

Jemput makan!

Oiiii!!!!
Sedapnya!!!!
cair di mulut!!!!

Thank you, Allah...

Renungan dari Facebook...


Sebab tulah,
kena fikir beribu kali 
sebelum post apa-apa yang negatif
di wall.

Apa itik ni buat?


Oooo....
Meh kita ikut bersemangat macam itik ni!


Cuba baca, betul tak?


Aku pun suka picit benda ni.

Kongsi kata-kata Facebook...

Really missing you...

Apa kata Facebook...

Apa Facebook kata ...


Tapi, patut tak bagi sedekah pada orang,
yang dengan muka tak malu,
mintak duit dari kita?

Saturday, June 23, 2012

Sup pipi, urat, itik kaca, pavlova dan felt.

   Oleh kerana tekak tak selera nak makan nasi, aku try makan sup.Kata orang, kalau badan rasa tak sihat, try makan sup panas-panas.Insyaallah, bila berpeluh, sihatlah sikit.Aku pun apa lagi, pergilah ke Pusat Bandar Pasir Gudang.Ada satu kedai jual macam-macam sup di situ.

   Aku pilih campuran sup urat dan pipi.Nampak macam sedap.Tapi, mak datuk!!!!Punyalah mahal!!!!Semangkuk sup yang tak berapa penuh, 4 ketul kecik potongan pipi dan 4 ketul kecik potongan urat harganya RM8!Nasib baik boleh tahan sedap!Kalau tak, aku pulang balik pada tokeh sup tu.Tapi, alhamdulillah, lepas tu berpeluh sikit badan.Nasib baik jagung special yang 'amboi sedapnyaaa!!!!' dengan seketul besar aiskrim vanilla, taburan chocolate rice dan coklat cair tersangatlah lazat, harganya cuma RM2.50.


   

Ni sup pipi dan urat aku.
Bizarre!!!!!

   Lepas makan, aku jalan-jalan ke Kipmart Home untuk tengok-tengok.Singgah Romantika dan dapatlah aku beli bekas letak suratkhabar yang sangat cantik dengan tulisan, Believe in your dreams and they will come true!'Buat koleksi sikit-sikit untuk cantikkan rumah.

-
-
-
-



dan juga beli itik comel ni untuk bekas sabun di bilik mandi.

-
-
-
-
-
-
-
-

Lepas tu , singgah Bake Well beli bahan untuk buat Pavlova.
MUdah-mudahan berjaya misi aku buat pavlova esok
sambilkejar-kejar buat modul dan menyemak buku anak-anak murid aku.
Tempahan felt, aku buat lepas siap semua.
Pssst!Ada sesiapa lagi nak tempah?

Baby dah makin gemuk!

   Asyik tengok baby Qhaliff, putera Ben Ashaari je.Sesekali mehlah tengok baby aku pulak.Comel, tembam, tambun, gemuk, montel dan yang sewaktu dengannya.Jomlah!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




Didi tengah makan.
Manjanya....
Makan pun nak bersuap!
Kuat makan si Didi ni!
( Tengok bath tub dia yang warna putih di belakang tu,
habis tunggang langgang!)


-
-
-
-
-
-
-




Didi tengah mandi.
Lepas mandi, wangi je bau Didi, macam bau lemon.
Alamak!!!!
Mak lupa beli bedak Didi.

Dah habis dah!
Yang warna kuning ni patutnya tutup bath tub dia.
Tapi si Didi ni punyalah cepat besar,
dah makin sempit bath tub tu.
Tak pelah, janji mandi!


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


IMAG1472-1-1

Yang comel ni,
si jantung hati blogger Ben Ashaari.

Hahaha!!!! Wajib tengok!



Apa kata Facebook...

Apa lagi yang menarik di Facebook...

Apa yang menarik di Facebook....

Yang menarik di Facebook...


Comel kan?

Apa kata Facebook lagi...

Friday, June 22, 2012

Apa kata Facebook...

Ayahandaku....

Apa kata Facebook...


Betul tak?

Apa yang menarik di Facebook...


Itik sapelah ni kan?
Comel!!!

Apa kata Facebook...

Segmen Cik Purple : Tambah follower blog


   Lama tak jenguk Cik Purple. Cik Purple ingat ke tidak lagi kat aku blogger anchovy ni.Blog pun suam-suam kuku je.Tapi aku nak join juga segmen Cik Purple ni sebab nama dia Cik Purple dan apa-apa yang purple semua aku support.

   Nak join senang je.Macam biasa kena follow blog Cik Purple.Aku dah lama dah follow Cik Purple ni.Cuma akhir-akhir  ni aku kurang singgah sebab aku kurang blogwalking.Dah tu kena follow Twitter dia bagi sesiapa yang ada Twitter.Maaflah ye Cik Purple.Aku ada Twitter tapi tak dapat nak follow sebab ada Malware di Twitter aku tu.Tak boleh bukak.

   Kemudian, letaklah banner di atas tu.Kenapa tak purple,  Cik Purple? Kalau rajin linkkan ke blog Cik Purple.Kalau malas nak tag kawan pun tak pe.Tak payah tag.Kemudian letak link entry segmen ni di blog Cik Purple.Tu je.Apa lagi?Jomlah.

   P/s:Cik Purple ada bagi nasihat supaya rajin-rajin blogwalking barulah ramai follower.


Apa kata Facebook...

Let's have a break!