Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Saturday, March 9, 2013

Biji getah vs kerbau berkubang

   Tak sangka rupa-rupanya ada anak murid aku yang tak pernah nampak rupa biji getah.Aku suruh google,dia kata nak google di mana.Di rumah tak de internet.Aku kata google di cyber cafe.Dia kata, RM2 sejam tu baik dia buat beli nasi lemak sarapan pagi.Alahai.... kesiannya anak murid aku.Aku hari-hari buang duit beli suratkhabar padahal aku google  je berita terkini atau tengok je di tv.   Kemudian, aku pun google gambar biji getah.Print dan tunjuk pada anak murid aku tu.Kemudian, anak murid aku tu tanya, macam mana pulak bunyi kerbau ye?Alamak!Kena google lagilah agaknya aku ni.Aku pun tak berapa pasti bunyi kerbau macam mana.Sebelum tu, aku tunjuk dulu gambar kerbau berkubang.




Yang inilah rupa biji getah


Yang ini rupa kerbau berkubang.


5 comments:

deno said...

biji getah tu... dulu pernah main... sampai merah2 tangan,,,,

Jemarisuri said...

haha..susah jugak rupanya jadi guru..mcm2 anak2 didik nk kan...hihi

belogkiter said...

dah lama tak tengok biji getah real.. teringat masa kecil kecil dulu

P#eoniX said...

skunk neh tinggal google jer..macam-macam bleh carik...seiring ngan teknologi yg ade mmg memudahkan untuk mengajar...huhuh!!!guru yg x kenal letih untuk menyampaikan ilmu,pasti akan dikenang...huhuhuh!!!!

Scarlett O'Hara said...

Sekarang ni tengah cari maklumat macam mana rupa guango dan apa itu guango sebenarnya.

Let's have a break!