Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Saturday, March 30, 2013

Dinner lauk pisang goreng lada.

  Buat pertama kalinya aku dinner makan pisang.Harga sekilo murah je iaitu RM9 berbanding jenis-jenis lain jejak puluh-puluh ringgit.Hajat asal nak masak singgang, tapi kerana dah masak sup cendawan ala-ala tomyam bubuh udang dan sotong, pisang tu aku goreng je.Goreng style orang Terengganu macam masa aku tinggal di Terengganu dulu iaitu guna lada boh, garam dan ajino.Kemudian, goreng sampai garing dalam minyak banyak yang cukup panas.

  Lepas tu, apa lagi?Makanlah... Alah mak!Habislah diet aku.Baru turun 5 kilo.Tapi sebelum aku goreng pisang tu, aku sempatlah ambil gambar.Maklumlah, selain semangat untuk blogging, tujuan aku adalah sebagai rekod.Sebenarnya inilah kali pertama aku jumpa pisang ni.Kalau jenis susu, belanak, tamuk, siakap,kembung dan lain-lain tu, aku tahulah.Jadi, inilah gambar pisang yang aku maksudkan.

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Eh!Eh!Salah pulak.
Ni gambar cendawan sebelumjadi mangsa mati lemas dalam sup.

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Ha...Inilah dia pisang yang aku maksudkan.
Bukan pisang yang boleh buat cekodok tu,
tapi ikan pisang.
Telur dia sedap, kau!

    Agaknya orang lain dah biasa tengok ikan pisang ni,tapi aku tak pernah.Tu yang excited nak share tu.

Jemput makan semua!

1 comments:

Nur Faie said...

Ikan pisang ? Waa , first time dengar .

Let's have a break!