Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Sunday, March 10, 2013

Loghat Kelantan yang internasional

   Hati sedang gundah-gulana.Lalu aku ronda-ronda di Facebook.Tiba-tiba, aku rasa nak ketawa golej-golek..... Hahahahahahahaha!!!!Terima kasihlah Facebook buat aku ceria sikit petang ini.

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Hahahahahaha!!!!!
Tapi aku tak faham yang ni :
1.Yard box tea = melatah
2.Are gas = Ego

Ada sesiapa boleh ajar aku kecek Kelate ni?



5 comments:

Makbed Journal said...

hee..tak masal aku pun sibuk mentelaah.

Shafiq Hashim said...

Hahahaha...Pelawok2

...iSyA Purple* said...

'yard box tea' tu, sebutannye 'yak bok tey'.

contoh kalau orang kl cakap 'oh mak kau!' . tapi org kelantan ckp' yak bok tey!'

honestly, isya tak pernah gune perkataan tu,.. orang tua2 kot yg selalu gune..hehe

and 'are gas' tu actually 'agah'. it means sombong or yg sewaktu dengannya.... that's what i know.

*SayaWargaKelate*

whitecappuccino said...

haha! kreatif!
Yakbokte tu sebut yak-bok-tae (as in tear/koyak) susah nk explain maksud.
contoh- yakbokte budok ni!
yakbokte bakpo wat lagu tu (laa kenapa buat mcm tu?)
agak2 paham tak ni?
are gas tu sama cam sombong/meninggi diri.
contoh: Agah sungguh mung ni!(sombong betul awak ni).
jange duk kecek agah gak..(jangan cakap besar/cakap meninggi diri).

||Sis aLeaSaRa|| said...

hahahahha ada skt2 words yg biasa sy dgr tu je sy fhm.wah tu dia whitecappucino dh explain he3...

Let's have a break!