Ramai yang tahu yang air mata rasanya masin.Tetapi kenapa rasa masin?Adakah ia serupa dengan peluh?Kenapa mata tak pedih sedangkan kalau termasuk air garam atau air laut mesti pedih.Ha... Kena cari maklumat ni.Tapi untuk sementara, kita kongsi apa BILLY tentang kenapa air mata rasanya masin.
Air mata berasa masin kerana memang kandungannya yang meliputi leusinenkefalin, adrenokortikotropik, dan prolaktin serta beberapa elektrolit, protein pengikat lemak dan Imunoglobulin A yang keseluruhannya menghasilkan rasa masin.
Di mana fungsi utama dari keseluruhannya ialah menjaga kondisi mata agar tetap stabil. Protein pengikat lemak itu sendiri membuat lapisan terluar yang terdiri dari lapisan lemak yang fungsinya melindungi kelembaban mata supaya tetap stabil.
Tiba-tiba air mata termasuk mulut.Alamak!Tawarnya!Kenapa tak masin?Adakah kerana disebabkan oleh tangisan tanpa emosi?Menarik juga untuk dikaji.Dan kenapa bila air mata nak keluar, rasa sakit sangat di mata seolah-olah nak terkeluar biji mata?Kena google juga cari jawapannya.
1 comments:
masin sebab campuran macam2 jenis mineral dalam badan :)
Post a Comment