Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Sunday, November 16, 2014

Jamuan Dek Chok.

  Hari ini, jamuan akhir tahun peringkat sekolah diadakan di sekolahku.Jamuan ini khas untuk anak-ana sesi petang.Macam-macam menu aku lihat anak-anak aku bawa ke sekolah.Yang order pizza, KFC, McDonald jangan kiralah.Memang ramai.Parents pulak ramai yang sporting.Ada yang buatkan cup cake, kek macam-macam kek, kuih-muih dan macam-macam lagi.Air pun bermacam jenis.Dari air biasa hinggalah air luar biasa.Hehehe!Mewah sungguh anak-anak zaman sekarang.

   Zaman aku sekolah menengah dulu, kalau jamuan kelas, tak lain kuaci hitam,kuaci matahari, kuaci putih, kacang dan yang sewaktu dengannya.Itu dah kira cukup mewah.Air yang popular air sirap je.Kalau nak mewah dan glamour sikit, air sunquick.Berbeza sungguh dengan zaman sekarang.Yang buat cocktail pun ada.Makanan western pun ada yang bawa.Sporting sungguh emak ayah.Walau pun kongsi ramai-ramai, tapi besar juga modalnya tu.Seperkara lagi, semasa zaman aku sekolah agama dulu, kalau ada jamuan, mesti kena bawa pinggan dan cawan sendiri.Biasanya caman dan pinggan plastik.Tapi budak sekarang, guna yang pakai uang je.

   Perjalanan majlis hari ni, sebelum rehat dan selepas solat zohor, ada ceramah motivasi dariada pihak kaunseling.Mulai jam 3 petang barulah jamuan dimulakan.Ramai-ramai menjamu selera di dewan ( dewan yang cuma ada dinding sekerat dan bumbung).Selepas makan, ada acara futsalatau bola jaring juga acara-acara dalaman macam congkak dan sebagainya.Dengar-dengar, ada yang nak main dek chok.Aku pun tak faham dek chok tu apa.nantilah, bila dah confirm ada yang main dek chok, aku share gambarnya.





Tanya Cik Google gambar dek chok, gambar-gambar nilah yang keluar.



Yang ni bukan Dek Chok ye, Bobbi!
Ni bakul sampah mak.

3 comments:

Diana Rashid said...

amboi..siap ada McD dan KFC lagi..kenyang le hari ni..heheh

Diana Rashid said...

amboi..siap ada McD dan KFC lagi..kenyang le hari ni..heheh

Scarlett O'Hara said...

Memang kenyang.Alhamdulillah....

Let's have a break!