Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Tuesday, August 19, 2014

Rezeki RM3k.Bonus hujung tahun.

   Aduh!!!!Sibuk memanjang!Tapi, syukur alhamdulillah kerana kemurunganku semakin pergi.Yahuuu!Bolehlah aku lebih rajin up date blog walau pun tangan-tanganku akan tercabut macam sotong!Mood happy ditambah dengan berita durian runtuh RM3k!Siapa nak beri senang-senang wei!Dok mengajar dalam kelas pun dekat nak tercabut anak tekak baru boleh dapat.Itu pun dah bertahun mengajar baru rasa gaji mewah sikit.Syukur atas rahmatNya.

   Berbalik pada RM3k tu, sebenarnya yang ditawarkan ada dua : RM3 k dan RM5k.Tapi aku layakuntuk dapat RM3kje buat masani.Salah aku sendiri sebab masa jawab soalan tu main cincai boncai je.Apa taknya.Masa tu dahlah air cond tak de, wifi kat sekolah pulak masa tu, kalau lumba lari dengan siput babi, siput babi pun boleh gelak guling-guling!Punyalah lambat!Masih blur ye?Ok aku beri pencerahan secerah Safi Rania Gold yang aku guna.

   Pada 7 November 2012, semua guru yang mengajar Bahasa Inggeris diwajibkan mengambil peperiksaan yang dinamakan CAMBRIDGE PLACEMENT TEST.Jenis ujian adalah Reading and Listening.Ujian dijalankan secara online dengan password yang entah apa-apa (oops!) yang ditetapkan oleh pihak Kementerian Pelajaran.Hari dan masa untuk ambil pun ditetapkan.Sesi tu kalau tak silap cuma 30 minit dengan 60 soalan.

   Semasa exam tu entah kenapa Cik Lenovo Ungu aku tu buat hal.Tiba-tiba je merajuk.Pada hal, tiap-tiap malam masa tu aku gila update blog.Kalau tak lebih 5 sehari tak sah.Jadi, aku gunalah laptop orang lain.Maklum sajalah, bila tak mesra, tentulah tak de chemistry.Tu yang aku cuma dapat tahap CEFR C1 ( Effective Profiency) je tu.Tambah dengan nervous sebab Puan Pengetua Cemerlang ada di depan jadi, bila tengok soalan berbelit sikit je, aku pun pass.Ingatkan boleh back.Tapi rupanya tak boleh!Hampeh betul!Masa masih ada 10 minit lagi masa aku dah habis jawab dan pass semua soalan.Membazir sungguh!

   Semasa tu, kita orang tak dijanjikan pun dengan habuan RM3k atau RM5k.Jadi buat macam tak berapa ikhlas.Ampunkan aku ya Allah!Rupa-rupanya, selepas hampir 2 tahun, barulah kita orang tahu, ada imbuhannya bagi keletihan melampau yang kami para guru alami masa tu.Apa pun tahniah buat semua yang berjaya tak kiralah dapat C1 (RM3k) atau C2 ( Mastery / RM5k).Yang tak berjaya, jangan putus asa.Cuba lagi tahun depan.Yang penting, kami para guru B.Inggeris telah membuktikan keupayaan kami sebagai guru B.Inggeris walau pun tiap-tiap hari makan belacan, budu, cincaluk, tempoyak!Fuhh!

    Kepada teman-teman seperjuangan yang masih belum menyemak keputusan, silalah ke 
http://apps.moe.gov.my/abpg/CPT/index.cfm untuk semak keputusan dan download keputusan serta borang untuk claim RM3k atau RM5k.Akhir kata, selamat maju jaya dan MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA opps MAJULAH BAHASA INGGERIS UNTUK NEGARA. Sekian, terima kasih dariku yang digelar Teacher Scarlett.


   

2 comments:

Smile Is Cure said...

waahh..best tu..tahniah chekguu...

Anonymous said...

Boleh tanya. Proses pemberian bonus tu macam mana ya?

Let's have a break!