Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Tuesday, January 3, 2012

1001 kegunaan surat khabar

   Semua orang tahu surat khabar kan? Selain untuk mendapatkan sumber berita, ada banyak kegunaan surat khabar yang mungkin tidak diketahui oleh generasi sekarang.Antaranya adalah untuk ....

1. membungkus kacang putih

2. membungkus ikan masin

3.membungkus belacan

4.membuat mankuk dan sebagainya ... 
   ala... paper mache ke apa namanya tu.Kertas surat khabar dihancur-hancur, kemudian dibuat    
   bentuk mangkuk dan sebagainya.
Atau yang popular zaman sekarang, surat khabar dibelit-belit lepas tu jadi mangkuk.

5.membuat replika durian.
   Yang ni aku pernah buat sendiri dulu.Mula-mula tiup belon agak-agak saiz buah durian.Lepas tu sapu air pada belon tu.
Gunting kertas surat khabar kecil-kecil dan tampal keliling belon.
Kemudian ulang proses yang sama tapi gantikan air dengan gam.
Buat hingga cukup tebal.
Kemudian gantikan kertas surat khabar dengan kertas hijau.
Ulang proses yang sama dua, tiga kali.
Kemudian, buat duri-duri durian.
Last sekali, bila dah cukup kering pecahkan belon, dan tinggallah replika durian.

Akhir sekali kegunaan surat khabar yang sangat popular masa aku kecik-kecik dulu, terutama surat khabar yang ada gambar warna adalah...

6. untuk membalut buku sekolah!

( kesian kan budak dulu-dulu?)



Lebih kurang macam nilah...

12 comments:

eikieyn said...

wahhh teringat kenangan balut buku skolah dengan surat kabar yg ade gamba siti besar kt situ. dlu die hard fans siti lah konon. :p

Kira Kekuri said...

haha aku pernah buat surat khabar tuh jadi lapis buku. hehehe

Encik MamaT said...

bagus gak buat mcm tu.. baru la asah bakat tu.. lebih kreatif... :p

MULAN said...

memang banyak guna suratkhabar ni kan..

Azza Azman said...

hoho kreativ betul yang belon tu leh jadi durian... ni boleh buat kat kelas pendidikan seni ni...

diana said...

macam pinata la kan???
akak pernah buat masa sekolah dulu...

tunz said...

paper lamer!!!!!!!

~ yus ~ said...

tak pernah pula dulu saya balut buku dengan suratkhbar warna warni, tp adalah nampak kawan guna...

salam kenal.
Saya datang dari blog diana. Kita sama kumpulan untuk segmen Jom tingkatkan alexa ranking.

Sebelum review kenalah kenal2 dulu kan...:)

Mia Liana said...

bagus2... ni tandanya kreatif. daripada terbuang begitu saja...

Azhafizah[フィザ] said...

banyak kegunaan paper lama ni kan..

Prettywrite said...

ekeke..dulu sekolah cikgu tak bagi balut dengan surat khabar..paling2 pun kertas minyak..hehe

banyak kegunaan surat khabar ni kalau kratif..

Prettywrite said...

dah review alexa..:)

Let's have a break!