Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Sunday, January 29, 2012

16 tanda blogger tegar

    Petang tadi aku jenguk Facebook.Macam biasa, ramai anak-anak murid aku yang tanya macam-macam.Sambil-sambil blogging tu, aku jawablah juga pertanyaan mereka.Salah satu soalan yang ditanya adalah:Apakah tanda-tanda seseorang itu adalah blogger tegar? Fikir punya fikir, inilah jawapan aku tu.Harap-harap, anak-anak murid aku yang ada blog tu, walaupun tegar, masih lagi tak melupakan pelajaran.

Antara tanda-tanda blogger tegar yang aku nampak adalah :

1. Sehari tak blogging, rasa macam orang putus cinta.Buat apa pun terbayang blog je.

2.Bila tengok followers di blog yang dikunjungi, kenal kebanyakan mereka dengan hanya melihat gambar profailnya saja.

3.Sentiasa nak melawat blog-blog popular.

4.Lebih utamakan blogging dari tidur dan ada kes blogger tegar yang jadi burung hantu.

5.Pantang ada isu atau idea, mesti nak share di blog.

6.Pantang ada gambar menarik, mesti nak upload dan buat post.

7.Buka blog je mesti nak check Alexa.Kiranya ranking tu teramatlah penting.

8.Selalu nak timbang sama ada blog kita tu obes atau tidak.

9.Asyik ingat nak blogwalking je dan bila dah start blogwalking, makan pun lupa.
Ada kes, sampai lupa nak solat.
Minta dijauhkanlah ye.

10.Lebih seronok berkawan dengan blogger-blogger daripada keluar hang out dengan kawan-kawan sebenar.

11.Selalu check Nuffnang sama ada dapat BE atau tak.

12.Selalu juga check Churp churp sama ada perlu diupdate atau tak.

13.Lepas publish apa-apa post, mesti nak ping.

14.Selalu try SEO dengan cara melabel apa yang sesuai pada setiap entry.

15.Innit post di Nuffnang.

16.Lama sikit tak dapat BE, mulalah hantar tiket ke Nuffnang.

Ok.Itulah antaranya....

Macam mana?
Adakah anda seorang blogger tegar?



Antara blogger tegar yang popular

18 comments:

Rozuan Ismail said...

saya pon tegar jugak kot.tapi x lah mcm abg ben.hoho

FaFa Remina said...

wah.. nice entry nie.. hehe .. apa yg ckgu post byk t'kena ngn sya , antara nya kt nombor 1, 3 , 4 ,6 ,8 ,9 ,10 ,11 .. hehehe ~~ aww.. malunya :D

Paris Lipton said...

kahkahkah name pong blogger tegar sukatila an tp jgn smpai abai yg pntg~

Syakir Rahman said...

kah3...x sangka

Telor Power said...

aoa yg tertulis tu adalah benar belaka. saya hanya pada no 4. yg lain2 saya abaikan.

YaYaNsMuM said...

huhu..adakah aku blogger tegar??huhu,agak susah bg mommy mcm aku..huhu

syAzAnA said...

syaz xtegar lagi. hehe

MULAN said...

dah blogging lama pon tak reti2 nak dapat hasil nuffnang, churp2 etc tu... tapi suka blogging dari fb..

Pen Biru said...

haish..tekena batang idung..kuangkuangkuang

Chekgu Azrine said...

belum sampai tahap2 di atas.. cuma baru sebahagian sahaja.. hehehe

Ain Dzaya said...

sentap betul dgn entry nie...
normallah!

dengan gagahnya ain buat entry bergambar ain arini tentang ; kawan. jom sama2 tengok =)

http://aindzaya.blogspot.com/2012/01/kawan.html

Muttallif said...

Kalau saya pulak, blogger tegar saya jelaskan dengan 1 jawapan...24jam 7hari depan komputer, update 10 blog sehari...Tegar tidak ^^.

Note : Darren Ross <-- contoh blogger tegar

kpah k-poh said...

kpah tak berapa nak tegar scarr oiii..

Belalang hijau Perisik said...

nak jadi blogger ketegaq (degil bahasa kedah) jelah! :P

Mak Lagenda said...

Errr..dlm 16 point yg ada tuh, rasanya banyak jugak point2 yg terkena atas btg idung mak. Cuma, rasanya tidak la setegar BEN tu hah!

Nizam Ijam said...

sy x begitu tegar la erk..haha

Mia Liana said...

hmmm... tak pasti pula mia ni tegar ke tak... tolong checkkan ya...

delarocha said...

separa tegar

Let's have a break!