Kantin Jual Kuih

Warga sekolah

Jom singgah kantin!

Check me out

Saturday, September 20, 2014

Resipi ulat goreng.Sedapnya ulat goreng.

    

   Nampak tak ulat atas tapak tangan tu?Aku suka sangat makan ulat tu.Terutama kalau digoreng.Rangup!Lebih sedap dari ulat mulung yang gemuk gebu tu agaknya.Yang bagusnya, ulat ni tak bergerak.tak makan ulat nangka yang tak reti duduk diam tu.Tak percaya?Meh aku ajar macam mana nak sediakan dan masak ulat ni.

   Caranya, mula-mula kena masak nasi.tak boleh guna rice cooker.Kena guna dapur kayu atau dapur gas.Mask nasi hingga masak tapi pastikan mesti ada kerak.Kalau tak de kerak, ulat ni tak muncul.Kemudian, senduk nasi masukkan dalam bekas untuk dimakan semasa tengah hari atau malam.Seterusnya, kokot kerak  nasi tu dan jemur di bawah terik matahari sampai betul-betul kering.Kalau tak kering, ulat tu tak garing dan keras.Patah gigi nak mengunyah.

   Next step, selepas dijemur beberapa hari hingga betul-betul kering, barulah boleh digoreng.Guna minyak banyak dan panaskan minyak betul-betul macam kita goreng keropok tu.Angkat segera tau jangan sampai hangus.Selamat mencuba.Ha.... Inilah 'ulat' yang aku maksudkan.
Kerak nasi goreng.
Jangan marah ha....

1 comments:

monalita mansor said...

cuak acik sekejap. Dalam kepala terus fikir ulat mulong dalam batang sagu kat Sarawak tu.

Let's have a break!