Sunday, October 24, 2010

Serumpun sebangsa bersama

   Bangsa Melayu biar apapun sukunya, Jawa, Bugis, Bawean atau campuran, amat kaya dengan adat budaya serta adat resam.Masyarakat Jawa contohnya terkenal dengan kepelbagaian makanan tradisi yang kebanyakannya kini telah dikomersialkan.Contohnya tempe, rempeyek dan nasi ambeng.Namun terdapat sejenis lagi makanan istimewa di kalangan masyarakat Jawa iaitu bubur merah.

   Bubur ini bukanlah berwarna merah tetapi salah satu bahan membuatnya adalah gula merah ( yang juga tidak berwarna merah).Persediaan awal adalah memasak bubur nasi seperti biasa hanya ditambah beberapa helai pandan yang wangi.Setelah bubur masak, campurkan santan pekat dan sedikit garam.Asingkan 1/3 bahagian untuk menjadi 'kepala bubur' iaitu yang berwarna putih.Manakala 2/3 lagi dicampur dengan gula merah dan sedikit gula pasir.Cara menghidang adalah dengan meletakkan sedikit bahagian berwarna putih ke atas bahagian yang berwarna merah.

   Bubur ini sangat istimewa kerana hanya dihidangkan di majlis-majlis penting seperti majlis hari lahir atau pun menyambut kelahiran.Dipercayai kononnya mereka yang memakan bubur ini akan mendoakan kesejahteran si pembuat bubur.Oleh kerana rasanya yang manis, ia sangat sesuai sebagai hidangan pencuci mulut.Keistimewaannya masih terpelihara kerana ia takkan ditemui di bazar-bazar ramadhan.


Bubur Merah yang tak merah

 Selain bubur merah, nasi ambeng juga amat popular di kalangan masyarakat Jawa.Nasi ambeng dihidangkan semasa kenduri seperti kenduri arwah atau kenduri kesyukuran.Ia dihidangkan di atas dulang untuk 4 orang.Semasa zaman dahulu, nasi yang dihidang akan dijamah sedikit sahaja dan bakinya dibahagi sama rata dan bahagian masing-masing dibawa pulang.Ia juga dikenali sebagai nasi berkat.

   Nasi ambeng sebenarnya adalah nasi putih yang dihidang dengan pelbagai jenis lauk seperti mi goreng, sambal goreng, serunding, ikan masin ( yang paling popular adalah ikan bulu ayam),ayam masak kicap dan kadang kala ikan goreng.Nasi ambeng juga disertakan dengan kuih apam.Kepelbagaian lauk-pauk juga menyebabkan ia seimbang dari segi pemakanan.Kini nasi ambeng boleh didapati di mana-mana gerai di seluruh Malaysia.Ia menjadi pilihan kerana harganya yang murah.

Hidangan tradisi yang tetap popular hingga kini.

   Rempeyek juga salah satu makanan istimewa masyarakat Jawa.Ia adalah sejenis makanan ringan yang kaya dengan khasiat.Rempeyek dibuat menggunakan acuan khas.Ia memerlukan kemahiran untuk mempastikan rempeyek dihasilkan nipis dan rangup.Di atasnya ditabur kacang goreng dan ikan bilis.Bentuknya yang bulat membezakannya dengan tumpi iaitu makanan yang menggunakan bahan yang lebih kurang sama tetapi menggantikan kacang tanah dengan kacang hijau atau kacang dal dan dituangkan nipis di keliling kuali tanpa menggunakan acuan.Sama ada rempeyek atau tumpi kedua-duanya amat digemari.Namun seperkara perlu diingat : disebut ' REMPEYEK' bukan 'TEMPEYEK'
Kuih apam yang dihidang bersama nasi ambeng
Bubur candil lazat disedia istimewa di upacara turun tanah

Tumpi yang tak kurang lazat
Tempe goreng yang lazat

   Sama ada Melayu, Bugis, Bawean atau Jawa, kita adalah serumpun juga.Berkongsi budaya berkongsi citarasa agar hidup aman sentosa.

0 comments:

Post a Comment